top of page

Modüler Tasarım Nedir ?

  • Yazarın fotoğrafı: Serkan Acaroğlu
    Serkan Acaroğlu
  • 3 gün önce
  • 2 dakikada okunur

Opsiyon ve Variant bazlı tasarım, bir ürünün alternatiflerinin, gerek ölçüsel gerekse eklenen veya çıkan parçalar vasıtası ile tek bir ana model üzerinden türetilmesidir. Genellikle CAD/PLM sistemlerinde parametrik modelleme, konfigürasyon yönetimi, kural tabanlı tasarım ve otomasyon araçlarıyla gerçekleştirilir. Bu konunu devamı niteliğinde bir de "Positioning Assembly" yaklaşımı vardır ki onu da bir başla yazıda dile getirmey çalışacağım, önce Opsiyon ve Variant tasarımın mühendislik süreçlerie katkısına bir bakalım.


Yukarıda ifade ettiğim gibi opsiyon ve variant kavramları bir ürüün üzerinde alternatifler oluşturmak için CAD veya PLM uygulamaları üzerinde yaılan seçimlere dayalı ve kurallar bütü ile çıktı üretmeye dayanır. Burada süreci idame eden CAD veya PLM olabilir. CAD tarafında parametrik tasarım ile ölçüsel farklılıklar optimize edilebildiği gibi aynı zamanda aracın opsiyonları da %150 BOM üzerinden tanımlanabilir. Ürünün tüm alternatif bileşenlerinin yeraldığı bu %150 BOM, alternatif araçların türetileceği çıkış noktamız olarak düşünülebilir. Aşağıda Creo CAD yazılımı üzerinden verilen örnekte görüleceği üzere motosikletin müşteri ihtiyaçlarına göre önceden doğrulaması yapılmış tüm bileşenleri ürün ağacında ve aktif montaj içerisinde yeralmaktadır. Tüm opsiyonlar ürün ağacında temsil edilmiş ve görsel olarakta çalışma ekranında temsil edilmektedir.

Geleneksel yöntemlere göre tek tek herbir parçanın pozisyonunu belirlemektense, kullanıcıya sunulan bir opsiyon seçim ekranında yapılan tercihler yeni bir aracın CAD yazılımı içerisinde tamamlanmasını kolaylaştırmaktadır.



Creo modüler tasarım ekranı

yaklaşıın d,iğer bir ayağı ise PLM sistemleridir, ürün ilişkili bilgileri yönettiğimiz PLM çözümleri ile %15 BOM üzerinden filtrelenmiş bir nihai ürün gacı oluşlturabiliriz. Kimi durumlarda CAD çıktısı üretmek yerine sadece BOM elde etmekte tercih edilebilir, özellikle opsiyon seçimlerini Arge dılında kişilerin yapmasını istememiz durumunda, örnek olarak sayış ekibi, bu kişilerin PLM üzerinden tercihlerini belirtmesi CAD yazılıına göre çok daha elverişlidir. PLM! de yaılan seçimler yine kurallar vasıtası ile denetlebilir ve kurallar sonucunda sistem bize nihai bir BOM verebilir.

Aağıdaki örnekte Windchill PLM istemi üzerinden yaılan seçimlere göre olulturulan bir BOM görmektesiniz, sistem aynı camanda include, exclude gibi kuralların tanımlanması ile seçimlerin doğrulamsını da yapabilmektedir.


Windchill PLM ile modüler tasarım

 Özetlemek gerekirse Opsiyon ve Variant yönetimi ile temel (master) model üzerinden yeni varyantlar kolayca oluşturularak müşteriye özel varyantlar hızlıca oluşturulabilir, tasarım süreçlerinde verimlilik sağlanır ve tekrar eden tasarımlar için zaman kazancı sağlar. Bunun yanısıra standardizasyon ve modülerlik ile ortak parçaların kullanımı artar, üretim ve montaj operasyonları kolaylaşır.

Gelenjksel metodlarda tek tek bileşenleri montajlamak yarine bu metod kullanılırsa her varyant ayrı ayrı elle tasarlanmadığı için hata riski azalır böylelikle tasarım, üretim, kalite ve stok maliyetlerinde azalma sağlanır.


Sizde Creo ve Windchill PLM sistemlerinin Modüler Tasarım ihtiyaçlarınız için ne gibi kolaylıklar sağlayabileceğini görmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

 
 
 

Comentários


email gönderebilir veya aşağıdaki formu doldurarak toplantı talep edebilirsiniz.

© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page